boek hier een gratis info-consult
Versterk je immuunsysteem om virussen zoals COVID-19 (Corona) beter te kunnen bestrijden!
De berg gym shot man kettle bell groenten Home relax rendered

Coronavirus vs. immuunsysteem

bron: wkof.nl

Aandacht voor het immuunsysteem

In deze tijden van corona is er extra aandacht voor het immuunsysteem. In allerlei berichten wordt verteld hoe het eten van bepaalde producten of het slikken van supplementen een boost zou geven aan het immuunsysteem.

Deze verhoogde belangstelling is heel begrijpelijk; mensen willen voor een zo hoog mogelijke weerstand zorgen om zichzelf te beschermen tegen het coronavirus. Maar er bestaat niet één product of supplement dat wonderen doet. Het versterken van je immuunsysteem doe je door gezond te leven en dus ook vooral gezond én gevarieerd te eten.

Wat doet het immuunsysteem?

Het immuunsysteem is één van de meest ingewikkelde systemen in het menselijk lichaam. Het bestaat uit een netwerk van cellen, moleculen, weefsels en organen die samen werken om ons lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. Het lichaam herkent deze lichaamsvreemde stoffen en ruimt deze vervolgens op. Door een goed werkend immuunsysteem ben je minder vatbaar voor ziektes en als je toch ziek wordt, herstel je sneller.

Kan voeding het immuunsysteem versterken?

Door de complexiteit van het immuunsysteem kan de werking ervan niet van de een op de andere dag worden opgeschroefd door het eten van een specifiek voedingsmiddel of het slikken van een supplement. Gezonde voeding (als onderdeel van een gezonde leefstijl) over een langere tijd ondersteunt het immuunsysteem. Hiermee bouw je als het ware een fundering op voor een goed werkend immuunsysteem.

Om het complexe immuunsysteem goed te laten werken zijn er allerlei verschillende voedingsstoffen nodig. Dit gaat onder andere om koper, foliumzuur, ijzer, zink en vitamines A, B6, B12, C en D. Veel van deze stoffen zijn belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem vanwege hun werking als antioxidant. Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen schadelijke stoffen die ontstaan bij processen in ons lichaam, ook wel vrije radicalen genoemd.

Niet één specifiek voedingsmiddel bevat alle voedingsstoffen. Door gevarieerd te eten en te drinken krijg je voldoende antioxidanten en andere noodzakelijke voedingsstoffen binnen. Het slikken van supplementen zorgt niet voor extra gezondheidsvoordelen. Ook kan een ongezond eetpatroon niet gecompenseerd worden met supplementen. Het slikken van supplementen wordt dan ook niet aanbevolen, tenzij er een tekort is aan bepaalde vitamines en/of mineralen en deze niet uit voeding gehaald kunnen worden.

Wat is het advies voor een sterk immuunsysteem?

Een gezonde leefstijl speelt een vitale rol in het ondersteunen van een goed functionerend immuunsysteem en beschermt tegen infecties en veel andere ziekten.

De leefstijlrichtlijnen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds ter preventie van kanker helpen om het immuunsysteem zo goed mogelijk te laten werken. Ze vormen de basis voor een gezond leven en helpen niet alleen om kanker te voorkomen, maar ook om het lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers, waaronder het coronavirus.

De richtlijnen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds op een rij:

Voor bescherming tegen het coronavirus is daarnaast een goede hygiëne essentieel. Dus: afstand bewaren, regelmatig handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, geen handen schudden en papieren zakdoeken gebruiken.

Train2Boost het immuunsysteem! 

Als je meer tips wilt aangaande een gezondere leefstijl, kijk hier even. Wil je onder begeleiding werken aan meer fitheid, vitaliteit, een sterk immuunsysteem en kwaliteit van leven? Neem vrijblijvend contact op!

 

menu Deze maatwerk website is gemaakt met de Websitemachine.nl