Train2Boost jouw motivatie!
Motivatie komt en gaat als Eb en Vloed.
10 manieren om je motivatie voor een beter leven op peil te houden!
(klik op afbeelding voor veel meer tips en motivatie via mijn insta-account)
Handelen is sneller dan denken
Wij mensen zijn gewoontedieren! Zonder dat we het bewust doorhebben, draaien we op de automatische piloot. We denken vaak van onszelf dat we de zaken ‘onder controle’ hebben, maar verreweg het meeste van wat we denken en doen gebeurt op basis van wat ons onderbewustzijn ons 'zegt'.
Gedragingen zijn uitingsvormen van gedachten en gevoelens. Gedrag komt dus grotendeels onbewust tot stand. We weten vaak niet meer precies op basis van welke gevoelen of gedachten bepaald gedrag tot stand kwam. Denk maar eens aan het voorbeeld van een situatie waarin jouw hand alweer in die zak met chips verdwenen is en zijn weg naar jouw mond gevonden heeft voordat je hier bewust tegen in opstand kunt komen. Bijna ‘gedachteloos’ hebben je hersenen je al tot gedrag aangezet, terwijl je achteraf -wanneer je jezelf had voorgenomen dit NIET te doen- bewust wordt van dit feit. Ander voorbeeld: je onderbewustzijn 'gijzelt' je wanneer je je bewust had voorgenomen te gaan sporten of bewegen, maar je toch 'kiest' om op de bank te blijven liggen. En dán gaan we bewust argumenten verzamelen om dat voor onszelf goed te praten. Dit doen we om het slechte gevoel hierover weg te nemen. En tóch gaat dit ook gepaard met jezelf veroordelen en afkeuren op het moment dat het besef komt! 0-1 voor de chips en de verleiding!
'Slechte' voornemens
Jouw voornemen om ‘iets’ anders te gaan doen in de toekomst vergt dus feitelijk het vermogen om ingesleten gedragspatronen hoger in jouw bewustzijn te krijgen zodat je, voordat je impulsief gedrag vertoont, invloed kunt uitoefenen op jouw gedrag. Hiermee wil je ervoor zorgen dat je gezonder gedrag gaat vertonen. Dit kan inhouden dat je meer en beter gaat bewegen en gezonder gaat eten om langer en gelukkiger te kunnen leven en de dingen kan doen die je wil of moet doen. Doorgaans is het heel lastig om dergelijk gedrag (zelf) te veranderen. Het kan soms een ‘terug naar school’ gevoel geven. Feitelijk is dat ook zo; je wilt nieuw gedrag aanleren. Oefening baart kunst! Het is niet vreemd om je te beseffen dat je hier goede hulp bij kunt gebruiken.
Op het moment dat we onszelf voornemen dingen anders te doen in het nieuwe jaar, spreken we snel van ‘goede’ voornemens, terwijl voor de meeste van ons het ‘goede’ toch vaak op zich laat wachten of zich helemaal niet aandient. Erger nog is dat mensen zichzelf gaan veroordelen dat ze niet bij machte waren de goede voornemens te verzilveren. Van dat goeds rest dan nog slechts een afgebrokkeld zelfbeeld. En dan herhaalt het uitspreken van die voornemens zich ook nog eens vaak jaarlijks… Je zou op een gegeven moment bijna de handdoek in de ring gooien, toch?
Wat maakt het toch zo moeilijk om nieuw gedrag vol te houden, om wat jij ziet als goed voor jezelf in stand te houden? Hoe kun je er, kortom, voor zorgen dat jouw pogingen kans van slagen hebben?
Bedenk dat NIEMAND een terugval bespaard blijft. Overal komt na verloop van tijd de klad in. Bijzondere omstandigheden, zoals drukte of ziekte, kunnen er toe leiden dat je je focus van je goede voornemens afhaalt. Tip: de grote valkuil voor veel mensen is dat ze dit te snel zien als bevestiging dat ze het NIET kunnen. Onbewust ben je ergens blij dat je jezelf een reden geeft de verandering niet te hoeven doorzetten. “Ik kan lekker doorgaan zoals ik het altijd deed”. Klopt! Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd gekregen hebt.
Een KLEINE terugval leidt vaak tot een STERKE overtuiging dat je het voor niets doet. Zonde! Niets is minder waar. Want een dergelijke terugval is heel normaal en overkomt iedereen vroeg of laat. Het is de kunst om op dit soort momenten jezelf NIET te veroordelen. Dit is aan te leren. Zo help ik mensen ook bij het beoefenen van mindfulness en zelfcompassie om te focussen op het positieve, zichzelf te bekrachtigen en door te gaan met het goede. Jezelf veroordelen in je goede pogingen is echt zonde. Ik zal niet ontkennen dat het best lastig is. Daarom help ik je vooruit met 10 manieren om je motivatie op peil te houden!
1. Leg je spullen klaar die je nodig hebt om je beweging in te vullen (sporttas, kleding e.d.). Als je weinig zin hebt om de deur uit te gaan, ga dan naar de plek waar je spullen klaarliggen en blijf daar staan tot een van de volgende twee dingen gebeurt: of je weet exact (!) waarom je het NIET gaat doen die dag óf je doet het.
2. Verzin een als-dan-plan. Als het nu even niet lukt of kan, maak dan de afspraak met jezelf wanneer je het wél kunt doen. Zet dit in je agenda, dan is dat geregeld en kun je het van je afzetten. Plan vooruit, leg het vast. Helemaal wanneer je iets voorziet dat gaat gebeuren. Komt er een drukke periode aan of een tijd met veel verleidingen waardoor je voornemens in het gedrang komen? Stel dan je plan B in werking. Wat kun je, kortom, doen om ervoor te zorgen dat je tóch de juiste keuze maakt? ‘To the rescue!’
3. Zoek inspiratie bij anderen, op internet, in een tijdschrift of inspirerend boek. Zet nog eens de voordelen van gezond beweeg- en eetgedrag voor jou op een rijtje. Zet dat af tegen de nadelen van het ONGEWENSTE gedrag.
4. Memo. Hang op een zichtbare en toegankelijke plek een memo-sticker met daarop door jou beschreven waarom je het wil en wat je wil bereiken. Je kunt ook automatische meldingen op je laptop, tablet of smartphone inschakelen om dit aan je te melden.
5. Zoek bondgenoten. Betrek mensen uit je naaste omgeving bij je voornemens. Vraag of zij jou met regelmaat willen ondersteunen, motiveren of vragen naar jouw voortgang.
6. Net als eb en vloed komt en gaat je motivatie. Realiseer je dat het niet iets is dat vaststaat. Wat vaak gebeurt, maar absoluut niet helpt, is jezelf veroordelen om het feit dat je niet gemotiveerd bént. Dat is zoiets als iemand kwaad toeschreeuwen eens een keer SPONTAAN te doen! Kansloos… Houd vast aan je beweegmomenten en je gezonde keuzes, de motivatie komt terug!
7. Begin klein en rustig. Voor veel mensen is het inplannen van beweegmomenten al zó nieuw dat zich druk maken over niveau en tijdsduur e.d. nog even niet belangrijk is. Begin op een manier die goed voelt en haalbaar is. Voer het langzaam op. ‘Make haste slowly’! Regelmatig kort oefenen is kansrijker dan niet zo vaak heel veel doen.
8. Niet teveel willen: alles lijkt ‘maakbaar’ vandaag de dag. Althans, zo lijkt het. Daar vertillen we ons vaak aan als we iets nieuws beginnen. Niet teveel hooi op je vork nemen, kan helpen. Begin bijvoorbeeld niet met ALLE aspecten van de schijf van 5 (voedingscentrum.nl) toe te passen, maar met 1 of 2. Hetzelfde voor bewegen; kleine stappen, goed te overzien. Richt hier je aandacht een aantal weken op. Niet zo spannend misschien, maar wel makkelijker om succesmomenten voor jezelf te creëren en dat voedt de motivatie. Bedenk jezelf ook wat je op deze manier naar een half jaar of na 1 jaar hebt bereikt. Dan kan de vlag uit!
9. “Lief dagboek…”. Of beter gezegd, schrijf je voortgang op in een mooi notitieboekje. Beschrijf per dag tenminste drie positieve dingen die je voldoening hebben gegeven. Het mag van alles zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je de motivatie kunt vasthouden en te volharden in je voornemens.
10. Veroordeel niet! Geef niet op, ook al heb je na twee of drie missers het gevoel dat je gefaald hebt. Zoek uit waarom jij denkt dat het mis is gegaan. Bespreek dit desgewenst met iemand uit je naaste omgeving. Ingesleten gewoontepatronen verdwijnen niet zomaar. Dit kost gewoon veel tijd en inzet. Maar het uitzicht boven is fenomenaal!
Wat GUN jij jezelf?
Veel valt of staat met het jezelf iets GUNNEN. Om dit te kunnen en gezond gedrag succesvol te laten zijn, is op de juiste manier met jezelf omgaan -vooral op de momenten dat het even zwaar is en niet zo goed lukt- cruciaal. Bij Train2B help ik mensen dit inzicht te krijgen. Een positieve mindset helpt je om dingen op te starten en vol te houden. Wanneer je hierbij ook een aantal momenten in de week heel gericht en slim traint en jezelf voedt met de middelen en strategieën van Train2B heb je een verdraaid kansrijke aanpak tot je beschikking.
Lees hier van een aantal klanten hoe zij Train2B ervaren! Of lees de Train2Blog van oktober over gezondheid en nóg meer tips voor jouw motivatie. Misschien wil je zicht hebben op heldere richtlijnen voor een gezonde leefstijl. Klik op de icoontjes helemaal bovenaan deze pagina om mij te volgen op instagram of facebook.
Train2B motivated! Heel veel succes.
Matthijs van der Gugten
Train2B, Blaricum